Iedereen kent het wel, de verwarming staat eindeloos te loeien maar echt warm in huis is het niet. Door het loeien van de verwarming en de warme douches om op te warmen, stijgt je energierekening flink. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat de warmte in huis blijft, waardoor je minder hoeft te stoken en je stookkosten lager zijn. Je leest het in dit artikel.
Wees creatief met isolatie
Het is algemeen bekend dat isolatie essentieel is voor het vasthouden van de warmte in je huis. Het merendeel van de huizen in Nederland is voorzien van een vorm van isolatie. Naast de aanwezigheid van isolatiemateriaal in je muren, dak en kruipruimte, zijn er andere manieren waardoor je voor isolatie zorgt. Heb je rolluiken of shutters? Door deze dicht te doen, voorkom je deels dat warmte je huis verlaat. Een andere manier om zelf isolatie te creëren is door de gordijnen dicht te doen als het buiten donker is. Zo hou je de warmte van de dag in huis en komt de kou van de avond niet naar binnen. Let er wel op dat je radiator niet tussen de ramen en de gordijnen zit, dan zit de warmte namelijk gevangen.
Controleer je ramen
Warmte verlaat je huis niet alleen via je dak, muren en vloer, maar ook via de ramen. Nieuwe huizen zijn standaard voorzien van dubbel glas, waardoor de warmte beter in huis blijft. Het is goed om je ramen te controleren of er geen vocht tussen de glasplaten zit, hierdoor isoleert het glas namelijk minder goed. Isoleert je glas niet meer goed? Dan is het de moeite waard om je raam te laten vervangen. Je bespaart op de kosten van dubbel glas door tijd te besteden aan het opvragen en vergelijken van verschillende offertes.
Voorkom tocht
Zit er flink wat ruimte tussen de gangdeur en de vloer? Plaats dan een tochtstrip op de deur om te voorkomen dat de koude lucht uit de gang je woonkamer inkomt. Dit kan je natuurlijk door het hele huis doen. Weet je niet precies waar de tocht in huis vandaag komt? Door met een brandende kaars door het huis te lopen, zie je aan het vlammetje waar lucht vandaan komt. Dit kan je ook doen met een draadje aan het plafond.
Zet geen meubels voor de verwarming
Wanneer er grote meubels voor de radiatoren in huis staan, duurt het langer om je huis te verwarmen. Hierdoor zet je de thermostaat sneller hoger en lopen je energiekosten op. Maak daarom een ronde door je huis en controleer of er grote meubels voor de radiatoren staan. Geef waar mogelijk de meubels een nieuwe plek, al is het alleen voor de koude wintermaanden. Zo zorg je ervoor dat de warmte zo effectief mogelijk gebruikt wordt.