Zo bepaal je jouw huishoudbudget

Werk jij al met een huishoudbudget? Om dit op te starten kan wat moeilijk zijn. Met name omdat we er veel te moeilijk over denken. Schema’s, planningen etc. heb je allemaal niet nodig. Enkel een uurtje van je tijd en een A4 met een pen. Hoe je jouw huishoudbudget bepaalt vertellen wij je vandaag!

Wat is een huishoudbudget?

Met een huishoudbudget voorkom je dat je teveel geld uitgeeft aan jawel…het huishouden. Je kunt dit heel beperkt gaan zien als de boodschappen, maar beter is om het heel breed te pakken en alles waar je elke maand geld aan uitgeeft erin mee te nemen. Met een dergelijk budget krijg je namelijk inzichten in jouw uitgaven en kun je deze eventueel beperken.

Hoe maak je een huishoudbudget?

We zien wel eens bij mensen dat ze heel fancy een budget hebben opgesteld en alles bijhouden in strakke schema’s in excel. Er hangen soms hele formules aan en hoewel dat natuurlijk prima is hoef je het helemaal niet zo ingewikkeld te maken. Een A4 papier en pen volstaan namelijk ook. Wanneer jij degene bent die de uitgaven doet weet je ook ongeveer wat alles kost. Kijk eens naar wat je per maand aan de boodschappen uitgeeft en probeer vervolgens een realistisch nieuw budget hiervoor te stellen. Een budget dat uiteraard lager is dan je huidige uitgaven ervoor. Het kan best zijn dat je de eerste maand merkt dat je veel te enthousiast bent geweest en het zeker niet toereikend is. Weet dan dat bijstellen helemaal prima is!

Huishoudbudget breed genomen

Naast de boodschappen kun je binnen het huishoudbudget ook de vaste lasten nemen en meer. Deze kunnen namelijk ook altijd wel wat omlaag. Je kunt hier uitgebreid voor gaan zitten en alles gaan vergelijken, maar al snel zul je erachter komen dat dit bijna geen doen is. Je vergelijkt immers niet alleen de prijs, maar ook de inhoud. Vergelijkdirect kan je daarbij helpen. Zij hebben namelijk de verzekeringscheck die je gratis kunt doen (t.w.v. €79) waarmee je verzekeringspakket vergelijken en je tot wel €240,- per jaar op jouw verzekeringen kunt besparen. Lekker meegenomen natuurlijk! Naast budgetten hiervoor kun je ook een budget stellen voor kleding, schoenen en uitjes. Dit alles is jouw complete huishoudbudget.

Blijven bijstellen

Wanneer je eenmaal een huishoudbudget hebt kan het best zo zijn dat je er lange tijd aan blijft vasthangen. De prijzen blijven stijgen en natuurlijk moet jouw budget een beetje hierin mee kunnen bewegen. Ook wanneer je echt fanatiek bezig bent kun je jouw budget bijstellen, en wel naar beneden. Op die manier blijft er nog meer geld over voor de leukere dingen in het leven!

Spread the love