Heb je onvoldoende geld om een gewenste investering te doen? Of heb je geld nodig om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te vangen? Dan kun je een zakelijke financiering aanvragen. Je kunt in dat geval kiezen voor een zakelijke lening of zakelijk krediet. Bij beide financieringsvormen krijg je te maken met rente. Hierdoor betaal je onderaan de streep meer geld terug dan je daadwerkelijk leent. Voordat je een financiering voor jouw bedrijf aanvraagt, wil je ongetwijfeld eerst helder hebben hoe het precies zit met de rente. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in deze tekst namelijk alles wat je moet weten over de rente van een zakelijke financiering.
Hoogte van de rente
In reclames over geld lenen wordt altijd vermeld dat geld lenen geld kost. Het bedrag dat je maandelijks betaalt bestaat namelijk uit aflossing en rente. Dankzij de rente is het voor een geldverstrekker lucratief om geld uit te lenen. De hoogte van de rente hangt af van een aantal factoren. Zo kan de rente bij zakelijk lenen bijvoorbeeld hoger uitvallen dan bij zakelijk krediet. Daarnaast hanteert de ene geldverstrekker mogelijk een hogere rente dan de andere. Sluit daarom nooit lukraak een zakelijke financiering af, maar kijk altijd eerst wat in jouw situatie de voordeligste optie is.
Kies je voor een zakelijke lening? Dan vertelt een geldverstrekker jou voor het aangaan van de lening wat het huidige rentepercentage is. Dit percentage geldt gedurende de gehele looptijd van jouw lening. Grote voordeel hiervan is dat je precies weet hoeveel je maandelijks kwijt bent aan aflossing en rente. Dit zorgt voor zekerheid en dat vinden veel ondernemers prettig.
Over welk bedrag betaal je rente?
Veel mensen denken dat zij rente betalen over het volledige bedrag dat zij lenen. Bij een zakelijke lening is dit inderdaad het geval. Als de lening wordt toegekend, stort een geldverstrekker het geldbedrag namelijk in één keer op jouw rekening. Jij kunt het vervolgens direct gebruiken om ermee te investeren. Vandaar dat je bij deze vorm van zakelijk financieren altijd rente betaalt over het volledige geldbedrag.
Bij zakelijk krediet gaat dit iets anders in zijn werk. Een geldverstrekker zet bij deze financieringsvorm immers geld voor jou klaar op een rekening. Je neemt geld op wanneer je het nodig hebt. De hoogte van het bedrag dat je opneemt bepaal je zelf, evenals hoe vaak je geld opneemt. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Staat er 20.000 euro voor jou klaar, maar gebruik je hier maar 5000 euro van? Dan betaal je enkel rente over de 5000 euro die je hebt opgenomen en niet over de resterende 15.000 euro.
Hoe is de rente opgebouwd?
De rente over een zakelijke financiering is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Sommige onderdelen staan vast, zoals de basisrente, kapitaalkosten, operationele kosten en marge. Hiermee dek je de kosten die een geldverstrekker maakt voor het verstrekken van de lening. Ook zit er een gedeelte winst (marge) in voor de geldverstrekker.
Naast deze vaste onderdelen is er ook een gedeelte specifiek voor de situatie van de ondernemer die een zakelijke financiering afsluit. Dit noemen we ook wel de risicokosten. Met deze kosten dekt een geldverstrekker het risico af dat de lening niet terug wordt betaald. Voor de hoogte van deze kosten kijkt een geldverstrekker naar het risicoprofiel van jouw bedrijf. Bij een onderneming met een heel goed risicoprofiel zijn de risicokosten laag, bij een bedrijf met een gemiddeld risicoprofiel hoog.