Het is de week van de voedselbank, en ook jij kunt helpen!

Ik heb er eigenlijk nooit echt bij stilgestaan dat ook veel mensen in Nederland leven onder de armoedegrens. Via mijn werk heb ik afgelopen jaar een dag meegedraaid als vrijwilliger bij de voedselbank. Tijdens die enkele dag als vrijwilliger heb ik zo ontzettend veel geleerd. Ik voelde me erg blij dat ik hier kon helpen, maar tegelijkertijd voelde ik me ook zo ontzettend rot. Blij, omdat ik al deze mensen tijdens die enkele dag kon helpen aan een goed gevulde voedselpakket en rot, omdat ik er nooit bij stil heb gestaan hoeveel mensen het moeilijk hebben.

Dit wekte mijn nieuwsgierigheid, want wat doet Voedselbank Nederland precies en om hoeveel mensen hebben we het hier? Ik ging op onderzoek uit en ik heb zelf veel nieuwe dingen geleerd. Ik vind deze zaken zo belangrijk dat ik ze graag met jullie wil delen. Wist je bijvoorbeeld dat maar liefst meer dan een miljoen mensen in Nederland leven onder de armoedegrens? Ik vertel je graag meer.

Voedselbank Nederland

Voedselbank Nederland heeft als doel om mensen die onder de armoedegrens leven te ondersteunen. Ze hebben hierbij eigenlijk twee belangrijkste doelstellingen die ze proberen te behalen:

  • Ze willen de allerarmsten in Nederland aan voedsel helpen
  • Ze proberen de voedselverspilling in Nederland tegen te gaan.

De mensen in Nederland die onder de armoedegrens leven, kunnen terecht bij Voedselbank Nederland. In Nederland kun je maar liefst 167 voedselbanken vinden. De allerarmsten kunnen hier terecht voor een goed gevulde voedselpakket. Op deze manier krijgen ook zij de kans om gezond en gevarieerd te eten. Het is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend dat er elke dag voldoende eten is.

Tip! Voor maar 5€ per pakket kun jij ook doneren! 

Steek je handen uit de mouwen

De maatschappelijke problemen die er bestaat met betrekking tot armoede, honger en voedselverspilling mogen we niet negeren met z’n allen. Ik heb om deze reden besloten dat ik in ieder geval twee keer per jaar een dagje ga helpen bij de lokale voedselbank als vrijwilliger. Als meer mensen dit doen, dan zorgen we er samen wel voor dat ook de allerarmsten in Nederland kunnen genieten van gezonde en gevarieerde maaltijden. Een klein gebaar, die mij ontzettend veel voldoening heeft gegeven. Wil je dit ook? Ook jij hebt de mogelijkheid om je op te geven als vrijwilliger bij je lokale voedselbank.

Zelf hulp nodig?

Ik weet van veel mensen dat ze nog liever een week niet eten dan dat ze naar de voedselbank gaan. Of dat ze denken dat je echt rommel krijgt. Maar dat valt heel erg mee. Sterker nog, mijn vriendin kreeg echt heel voedzame pakketten waar zelfs quinoa en havermout bij zat. Het is elke keer verschillend maar ze kijken echt wat er past bij bijvoorbeeld een gezin. Als je het gewoon financieel niet red, is dit echt een uitkomst. Boodschappen zijn soms belachelijk duur, en de voedselbank kan je helpen in ieder dat even uit te sparen. Geen schaamte, gewoon doen dus.

Ken jij Voedselbank Nederland al?

Spread the love