Bijgewerkt op 23/08/22
Echt goedkoop eten betekent in veel gevallen het vlees laten staan. Persoonlijk vind ik dat niet zo erg, maar veel mensen hebben daar wel problemen mee. Daarom heb ik vandaag een overzicht goedkope vleessoorten, zodat je vlees wel aan je maaltijden kunt toevoegen, maar het toch goedkoper kunt houden.
Goedkoop vlees
Dit is zo lastig want het liefst wil je een goed stuk vlees van een scharreldier. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om wat minder vaak vlees op tafel te zetten, maar dat is niet waarom je dit blog hebt gevonden.
Spekjes
Is er iets dat je niet lekker kunt maken met spekjes? Ik doe het door de soep, stamppot of eigenlijk door alles wat wel een lekkere bite kan gebruiken. Het maakt de gerechten lekker en is echt een toevoeging in de keuken. En, niet duur. Je betaald ongeveer €1,80 voor 300 gram.
Ham
Ham is een goedkoop alternatief en door zijn neutrale smaak goed te combineren met veel gerechten. Lekker om de tosti mee op te leuken, maar ook zeker als vlees in de maaltijd heel goed te gebruiken. Door de bami is het echt heel erg lekker!
Rookworst
Wij gebruiken rookworst vaak als vervanger voor andere soorten vlees. Het is vlees dat veel smaak heeft en dus echt een toevoeging is voor je gerechten. Persoonlijk vind ik het niet lekker om als stuk vlees naast de groente te eten, maar wel als vlees door bijvoorbeeld een stamppot, soep of nasi.
Worst uit een blikje
Je hebt dus blikjes worst, waarvan de textuur nog het meest op gehakt lijkt. Het is een soort boterhamworst, maar dan in stukken. Prima door bijvoorbeeld de pasta.
35%
Bij de Albert heijn ligt er vaak vlees met een 35% stikker. Ik loop met boodschappen doen dan ook altijd langs het vlees om te kijken of iets tussen ligt wat ik lekker vind. Het vlees is dan niet lang meer houdbaar, maar ik vries het bij thuiskomst gelijk in. Op die manier is het nog prima te bewaren en eet ik het een week later op.
Ook bij de Jumbo en de Lidl heb je deze aanbieding!
Gehakt
Gehakt is echt heel erg vaak in de aanbieding. Regelmatig zie ik in folders voorbij komen dat het gehakt is afgeprijsd, waarbij de grote verpakkingen in verhouding een stuk goedkoper zijn dan de kleine verpakkingen. Om die reden koop ik gelijk een kilo en vries ik die in porties van 250 gram in.
Goedkoop vlees buiten de supermarkt
Wist je dat je ook bij de slager einde van de dag op fikse kortingen kunt rekenen? Sowieso hebben die vaak andere aanbiedingen en beter vlees als in de supermarkt. Ook op de markt kun je hier naar kijken. Dat geldt ook voor groente trouwens! Zo heb je rustig een kilo paprika voor €1. Snijd het in stukjes en knal het in de vriezer.
Ik ga graag naar de Turkse winkel voor groente en vlees. Hoewel ook zij niet aan de inflatie ontkomen, heb je meestal wel smakelijker vlees voor echt een veel betere prijs. Ook zijn de eieren daar nog betaalbaar.
Nog een optie is om langs de boeren te gaan. Zij verkopen vaak aan huis of hebben een stalletje. Kaas, vlees en eieren zijn dan super vers en vaak voordeliger als in de winkel.
Als laatste tip wil ik meegeven dat het Vega vlees de laatste tijd ver beneden het echte vlees zitten qua prijs. Spekjes, kipstukjes en zelfs gehakt, smaken met wat kruiden en een sausje net echt. Ik heb wel geleerd dat ik er alleen niks over zeg thuis. In plaats van “ik moet die vega onzin niet” krijg je dan dat het lekker mals is…