Ben jij net zo geschrokken van die energierekening van vorige maand? Maak je, je zorgen om de stijgende energieprijzen? Tijd om te besparen dus. In deze blog bespreken we een aantal manieren die jou kunnen helpen minder energie te verbruiken zonder dat je kou lijdt of geen licht hebt.
Isoleren
Een goede eerste stap is om te zorgen dat je huis goed is geïsoleerd. Maak een rondje door je huis en kijk waar alle gaten en kieren zitten en sluit deze af. Ook kunnen isolerende gordijnen of folie op het raam helpen om de kou buiten te houden.
Met een dekentje op de bank
Een andere goede optie is om met een dekentje op de bank te zitten. Er is een reden dat je in de ochtend je bed niet wilt verlaten. Dekens zijn namelijk niet alleen knus, maar ook nog eens warm! Trek een paar lekkere warme sokken en en klaar! Hierdoor hoef je misschien net die elektrische verwarming niet aan te zetten.
Trek iets warmers aan
Ook kan je ervoor kiezen je misschien net wat warmer te kleden. Doe een dikkere trui aan, bedsokken of een warme broek. In de winter hoef je niet in een T-shirt door het huis te lopen, dat doe je buiten ook niet. Door jezelf goed aan te kleden, heb je het ook meteen een stuk warmer. Je hoeft natuurlijk geen kou te lijden, dus de verwarming mag best aan, maar bovenstaande tips helpen wel met het minder gebruiken van de verwarming wat dus beter is voor je rekening.
tip: vind je in huis lopen met sokken wat glad? Probeer dan eens anti-slip sokken!
Gebruik alleen licht als je er bent
Misschien doe je dit al, maar doe alleen het licht aan als je in de kamer bent. Dit kan je heel veel energie besparen. Wanneer jij bijvoorbeeld gaat douchen, kan je het licht in de woonkamer net zo goed uitdoen. Je bent daar toch niet en hebt dus ook niks aan het brandende licht. Hetzelfde geldt voor alle ruimtes. Ga je de kamer uit? Doe dan het licht uit.
Gebruik LED-verlichting
LED-lampen zijn misschien wat duurder om aan te schaffen dan normale gloeilampen, maar hebben we twee grote voordelen: ze gaan veel langer mee en verbruiken veel minder energie. Hierdoor zijn ze op termijn dus veel beter voor je portemonnee dan normale gloeilampen.
Douche minder lang
We weten het, af en toe is die warme, lange douche toch echt nodig. Dat maakt niet uit, maar probeer dit geen gewoonte te maken. Hoe minder warm water je gebruikt, hoe lager je energierekening zal worden. Probeer daarom korter te douchen. Vind je het lastig inschatten hoe lang je doucht? Koop dan een zandlopertje die je tegen de muur kan plakken. Zodra je deze omdraait, gaan de vijf minuten in. Is al het zand naar de andere kant? Dan ben je ook klaar met douchen.
Zet apparaten uit
Een andere goede tip is om er zeker van te zijn dat al je apparaten uitstaan. Veel elektrische producten gebruiken alsnog veel stroom wanneer ze op stand-by staan. Zorg daarom dat je zeker weet dat ze uitstaan. Als je gaat slapen, haal bijvoorbeeld de stekker van de TV uit het stopcontact. Zo verbruikt het geen extra stroom.