Solliciteren in 2021

Tips om te solliciteren in 2021

Je bent op zoek naar een nieuwe baan in een tijd waarbij je je nieuwe werkplek wellicht niet eens van binnen gaat zien de komende tijd. Je collega’s via een schermpje leert kennen en je je in laat werken door een introductie filmpje. Solliciteren in 2021 is bijzonder maar laat dat je er zeker niet van weerhouden. Met deze tips kom je er namelijk wel!

Om te beginnen is natuurlijk vrijwel alles online. Je CV maken, versturen, de gesprekken, en later hoogstwaarschijnlijk een groot deel van het werk. Het is dan ook van belang dat je goed internet thuis hebt. Je hebt echt een goede verbinding nodig. Dit wordt momenteel echt gevraagd bij sollicitaties, en kan een pluspunt zijn. Ook wil je tijdens een sollicitatiegesprek niet dat je beeld continue hapert en je het hele verhaal opnieuw moet doen. Bovendien komen de gesprekken niet altijd op een tijd die voor jou uitkomt, en dan is het handig als de kindjes even voor de TV kunnen zitten. Goed internet thuis hoeft echt geen fortuin te kosten. Maar nogmaals, het kan je uiteindelijk wel een heel salaris schelen als je die verbinding niet hebt.

TIP! Op dit moment is er ontzettend veel vraag naar klantenservice medewerkers vanuit huis. De screening, training, en het werk gebeurt allemaal online vanuit huis. Ideaal om te combineren met kinderen! 

Solliciteren in 2021

 

 1. Laat je CV eruit springen
  Je CV is jouw visite kaartje, de eerste kennismaking met het desbetreffende bedrijf waar jij jezelf graag wil laten stralen. In meeste gevallen ook een verplicht onderdeel van de sollicitatie. Steek hier dan ook wat extra energie in en laat jezelf van dat scherm spatten. Zorg ervoor dat je je CV netjes bijhoudt zodat je niets vergeet. Ik kan je zeker Canva aanraden. Daar staan een hoop templates en je kunt het meteen opslaan in PDF. Zo heb je een mooi CV ook als je niet creatief bent. 
 2. Video pitch
  Aangezien je er toch aan moet geloven in deze digitale periode kun je maar beter zelf de camera erbij pakken. Maak een filmpje van jezelf en laat jezelf zien. Vertel in het kort wat meer over jezelf en wees hier creatief in. Je hoeft geen perfecte edit skills te hebben om een leuk filmpje op te kunnen sturen. Wees eerlijk, vertel iets over jezelf en laat zien dat jij de perfecte kandidaat bent. Op film laat je direct zichtbaar zien hoe enthousiast je bent, waar dit vanaf papier niet altijd te zien is. Als je normaal alleen een brief te zien krijgt, of misschien ook een foto, laat je nu echt je stempel achter door jouw persoonlijkheid mee te geven op beeld.
 3. Gebruik Social Media
  Ga socializen, laat jezelf horen en zoek de mensen op. Onder de hashtag #durftevragen kun je je netwerk vragen om hun ogen en oren open te houden voor banen die vrijkomen. Op LinkedIn, Facebook en Instagram komen regelmatig vacatures voorbij dus wees ook niet bang om hierin te duiken en jezelf te laten zien. Let er dan wel op dat jij niet in je bikini staat op je profiel foto en wees ervan bewust dat bedrijven jouw account kunnen nalopen als dit openbaar is.
 4. Videobellen
  Een fysiek gesprek voeren is spannend, maar een gesprek via videobellen is net zo spannend. Je zit waarschijnlijk met zwetende handjes achter je scherm, hebt jezelf van de bank afgeplukt en je toch maar netjes aangekleed. Ook al is het vanaf je bank of je bed, je wil er toch representatief uitzien natuurlijk.Nu zie je er professioneel uit, maar dat gesprek dan? Wanneer je dit spannend vind, oefen het een paar keer. Vraag je beste vriendin, je partner, je moeder of wie dan ook om een oefengesprek met je te voeren. Zo oefen je ook alvast het programma. Gebruik je teams, zoom, hangouts, weseedo of starleaf, alles werkt op hun eigen manier. Het staat namelijk erg stuntelig als je niet weet hoe je je camera aanzet of denkt dat de microfoon niet aanstaat en er gekke situaties ontstaan. Kortom, oefenen dus.
 5. Research
  Naast oefenen is ook jezelf inlezen ook hele belangrijke. Doe research naar het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd. Wat vinden ze eigenlijk belangrijk? Wat is hun motto, waar staan ze voor? Wat zijn de kernwaarden en wat houdt jouw functie eigenlijk precies in? Wanneer je goed voorbereid bent zit je zelfverzekerder in het gesprek en dit is natuurlijk altijd een pre. Zeker wanneer je al gespannen bent hoe je wellicht op beeld overkomt en of je WiFi vandaag wel mee zal werken. Hoe beter jij je voelt, hoe meer je jezelf bent en zal stralen tijdens het gesprek. 

 

Onthoud: Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem deze tips dan ook zeker mee tijdens je nieuwe sollicitatie, zet ‘m op!

Solliciteren in 2021 Solliciteren in 2021

 

Spread the love