Daar gaat je bloedje! Zo zitten ze nog in de luiers veilig bij mama op schoot, en nu gaan ze opeens op zichzelf wonen. Studeren in een andere stad, of samenwonen met hun nieuwe liefde. Misschien is het dan goed even dit lijstje samen door te nemen, om niet voor onverwachte kosten te staan.
1. Zet alle vaste lasten op een rijtje
Als je precies weet hoeveel je per maand moet overhouden voor de vaste lasten, kom je nooit voor verrassingen te staan. Zo blijf je op de hoogte van je uitgaven en zorg je er in ieder geval voor dat je de rekeningen kunt blijven betalen.
2. Maak een dagbudget
Als je je aan de eerste tip hebt gehouden, weet je ook hoeveel geld je over houdt voor boodschappen, feestjes en de rest. Deel dit bedrag door het aantal dagen in de maand, en hou je aan dit budget.
3. Gebruik een boodschappenlijstje
In de supermarkt geven studenten vaak te veel geld uit. Bedenk goed wat je allemaal nodig hebt, en koop ook alleen dít. Probeer ook voor de laagste prijsklasse te gaan en beperk het gebruik van vlees. Dat is gezond én goedkoper.
4. Zoek een baan
Misschien wel de meest logische tip van allemaal; probeer een baantje te krijgen. Let wel op dat je geen tijd die je niet hebt steekt in het baantje. Je studie blijft het belangrijkst. Veel studenten kiezen voor een baan in de horeca of een supermarkt, maar je kunt jezelf ook inschrijven bij een uitzendbureau.
5. Laat je niet intimideren door een studieschuld
De basisbeurs is afgeschaft, en daardoor is de enige mogelijkheid tot het krijgen van geld van de overheid een studielening of levenlanglerenkrediet aanvragen. De voorwaarden voor deze lening zijn erg gunstig; lage rente en de afbetalingen kunnen jaren duren. Natuurlijk houd dit ook in dat je jaren aan deze schulden kunt vastzitten.
Leen geen geld dat je niet nodig hebt!
Het is zonde om geld te lenen dat je niet nodig hebt. Een feestje op zijn tijd is leuk, maar je daarvoor diep in de schulden te steken is niet slim. Kijk het de eerste maanden even aan, en beslis daarna hoeveel geld je wilt lenen.
6. Maak gebruik van studentenvoordelen
Als student kun je bijvoorbeeld naar een studentenkapper, reis je gratis met het ov en krijg je korting op culturele uitstapjes. Weet waar je recht op hebt, en maak er gebruik van!
7. Eet samen met andere studenten
Niet alleen is dit een stuk gezelliger, koken voor meerdere personen is vaak ook goedkoper. Split de kosten met je huisgenoten en/of vrienden en je bespaart een hoop op stroom en gas. En laten we eerlijk zijn, stroom en gas kan echt heel duur uitvallen. Ook al deel je dit misschien met meerdere mensen.
Ga je echt alleen wonen of samenwonen, kijk dan goed welke energie aanbieder bij jou past voor goedkope stroom en gas. In het huidige klimaat zou ik zelf voor groene energie gaan. Het loont echt goed uit te zoeken wat bij je past en wat je kunt betalen. Goedkoop stroom en gas kan je echt honderden euro’s per jaar jaar schelen, en die kun je vast wel voor andere dingen gebruiken.
8. Bewaar overgebleven eten
Wees zuinig op je gekochte eten. Bewaar brood, fruit en kliekjes zodat ze niet te snel bederven. Opgewarmde pasta is een heerlijke lunch!
9. Marktplaats is je vriend
Studieboeken, kleren, elektronica en noem maar op. Voor een fractie van de prijs kun je op Marktplaats of andere veilingsites slagen. Makkelijk besparen dus! Ook die veel te dure schoenen die je maar 1 keer aan hebt gehad kun je hier weer kwijt.
Heel veel succes!