Bereid je voor op online pitchen en solliciteren

Deze tijd is alles anders dan anders. Dit geldt natuurlijk ook voor pitchen en sollicitaties. Waar je voorheen met spanning een kantoor binnenliep, is de kans groot dat het nu online gaat via bijvoorbeeld Zoom. Een hele andere setting dus! In dit blog delen wij een aantal tips met je om je online gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen.

Veel van de huidige gesprekken en meetings zijn online. De tijd van netwerk meetings waar je iedereen je visitekaartje kon geven lijkt voorbij. Toch kun je beter wel je nieuwe visitekaartjes laten drukken, dat we vooral online werken, betekent niet dat je jezelf niet offline meer moet laten zien!

Een stukje offline

Hoewel de meeste meetings nu online gaan, kun je een goede indruk maken door een stukje offline mee te pakken. Daarmee bedoel ik dat je na het gesprek met een potentiële klant het daarbij niet hoeft te laten.

Stuur een attentie die passend is als een doosje chocola, een doosje droogbloemen of iets anders kleins. Laat goede professionele visitekaartjes drukken, zo maak je een blijvende indruk. Misschien niet voor deze opdracht dan wel voor de volgende of ze raden je aan bij iemand anders. Zo kan je visitekaartje in de handen van de juiste klant belanden.

Ik hoor wel eens dat visitekaartjes outdated zijn, maar dat is echt niet waar. Helemaal bij de wat oudere generatie wordt een duidelijk visitekaartje nog steeds heel serieus genomen en erg gewaardeerd. Wel kun je er voor zorgen dat je visitekaartjes een moderne look hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar de vorm, ga je voor de standaard lay-out of kies je juist voor een ronde rand of misschien wel een visitekaartje in de vorm van een cirkel? Het kan tegenwoordig allemaal. En door juist je visitekaartje onderscheidend te maken val je op!

Wat heb je nog meer nodig?

Voor een goed online gesprek en een blijvende indruk heb ik de volgende tips voor je:

Laptop + Wifi

Toch wel het belangrijkste: een goede laptop met snelle Wifi. Niets zo frustrerend als dat jij midden in een gesprek wegvalt of vastloopt. Voor jezelf is dit erg vervelend, maar ook voor je potentiële klant/werkgever. Je wilt natuurlijk wel een goede eerste indruk achterlaten! Doe daarom van te voren even een test met bijvoorbeeld een vriendin, je kunt dan vast checken of alles goed gaat. Ook weet je dan precies hoe het werkt, vooral als dit je eerste online meeting is. Zorg ervoor dat tijdens het gesprek alle niet nodige dingen zoals e-mail en Facebook zijn weg geklikt, zodat je hier niet door afgeleid wordt.

Rustige omgeving

Probeer het gesprek te doen in een rustige omgeving. Woon je aan een drukke weg? Zoek dan het rustigste kamertje op. Zorg er ook voor dat de achtergrond niet te druk is, dit leidt af. Ga je aan de keukentafel zitten? Zorg dan dat je met de rug naar de muur zit, je wilt geen drukke dingen of rommelige omgeving op de achtergrond. Zet ook je telefoon op stil en zorg dat er geen koffie- of theekopje in beeld staat.

Voorkom afleiding

Zijn je kinderen thuis, werkt je man vanuit huis of heb je een vrolijke hond die in de buurt is? Zorg er dan voor dat deze je tijdens het gesprek niet storen. Ga in een aparte ruimte zitten en leg je kinderen duidelijk uit dat mama even niet gestoord kan worden. Uiteraard kun je de kinderen ook even naar een oppas brengen, dan weet je zeker dat je niet gestoord wordt. Niet alleen vind je dit zelf gênant, het is ook onprofessioneel naar je potentiële werkgever/klant toe.

Verzorgde uitstraling

Voor een gesprek op kantoor wil je er op je best uitzien, maar doe dit ook voor een online sollicitatie! Ondanks dat je kleding vrijwel niet zichtbaar is, is het belangrijk om je toch netjes aan te kleden en op te maken. Meestal voel je jezelf dan ook een stuk zelfverzekerder, wat erg belangrijk is voor een gesprek! Draag bijvoorbeeld een blouse met een jasje, dit is altijd goed. Gebruik een passende make up en verzorg je haren netjes. Een goede eerste indruk is het halve werk!

Heb jij al eens een meeting via Zoom gedaan?

 

Spread the love