muurverf

Nooit meer te veel of te weinig: zo reken je uit hoeveel muurverf je nodig hebt

Ben je van plan de kinderkamer te verven? Of mag jouw eigen slaapkamer of woonkamer ook wel eens een frisse lik verf gebruiken? Vooral doen! Het maakt zo’n ontzettend groot verschil, terwijl het relatief weinig moeite en geld kost. Tenminste… als je niet veel te veel koopt natuurlijk! Gelukkig kun je vrij gemakkelijk berekenen hoeveel je nodig hebt, zodat je nooit meer te veel of te weinig koopt! 

 

Berekenen hoeveel muurverf je nodig hebt

Voordat we je uitleggen hoe je berekent hoeveel muurverf je nodig hebt, is het handig om er eerst een rolmaat, pen en papier en een rekenmachine bij te pakken. Dit maakt het uitrekenen een stuk makkelijker! 

 

Stap 1: 

Allereerst bereken je de oppervlakte van de muren die je gaat verven. Dit doe je door de hoogte en de breedte van de muren op te meten. 

 

Stap 2:

Heb je deze twee genoteerd? Dan kun je de lengtemaat en de breedtemaat met elkaar vermenigvuldigen. De uitkomst is dus het totale oppervlak van de muur. 

 

Stap 3: 

Vervolgens deel je de totale oppervlakte door het aantal vierkante meters dat de verf bedekt per liter. Dit aantal staat altijd op het verblik of de emmer vermeld, vaak onder het label ‘rendement’. Heb je nog geen verf op het oog en weet je dus niet zeker hoeveel vierkante meter de verf zal bedekken? Dan kun je uitgaan 8m2 per liter. Kies je Sikkens verf, dan is dit hooguit 10 m2. 

 

De uitkomst van de rekensom is het aantal liters dat je nodig hebt. Easy peasy, toch?! 

 

Maar… onthoud wel dat je het maar beter iets ruimer kunt nemen, want niets zo vervelend als dat je er tijdens je klus achterkomt dat je nét te kort hebt. Daarnaast kun je gesloten bussen vaak wel retourneren, of je kunt de restjes voor een ander project gebruiken. 

 

Houtverf berekenen

Bij houtverf werkt het eigenlijk precies hetzelfde, alleen zijn de afmetingen dan wellicht iets lastiger te berekenen. Zeker als het om een meubel gaat. Gaat het om de kozijnen van je huis, of het houtwerk van je deuren, vergeet dan natuurlijk niet het oppervlak van de ramen er af te halen. 

 

Daarnaast is het bij houtverf natuurlijk ook belangrijk dat je eerst nog een laag grondverf aanbrengt, voordat je de uiteindelijke laag houtverf aanbrengt. Dit is beter voor de hechting van de houtverf en zorgt voor een mooier resultaat. Voor de grondverf, ook wel primer genoemd, kun je bijvoorbeeld kiezen voor Sikkens rubbol primer

 

Spread the love