Het is bijna weekend. Heerlijk vind ik het om dan bij mijn moeder te gaan eten. De Marokkaanse geuren komen dan echt op je af. 1 van mijn favoriete gerechten is de Tajine. Wil je weten hoe je het klaarmaakt?
Wat is een Tajine?
Een tajine is een traditionele Marokkaanse aardewerken stoofpot.De gerechten die je erin klaarmaakt ontlenen er hun naam aan. Denk aan kip/vis/vlees. In ieder Marokkaanse huishouden tref je zo’n stoofpot aan. Tegenwoordig wint de populariteit van de tajine ook in Nederland en daarbuiten. Op onderstaande foto zie je mijn tajine.
Hoe maak ik Tajine?
Ik eet vegetarisch, vandaar dat het volgende recept gebaseerd is op groenten. Uiteraard kan je er vlees eraan toevoegen.
Benodigdheden:
- Aardappels
- Groene olijven
- Uien
- Knoflook
- Koriander/peterselie
- Peper/zout/gember/kurkuma
- Groenten naar keuze ( ik zelf heb gekozen voor courgette, wortels, sperziebonen en doperwten)
- (Olijf) olie
Dit gerecht is zo simpel. Het lijkt moeilijker dan het in werkelijkheid is.
Bereidingswijze:
Je begint met een scheutje olijfolie. Vervolgens voeg je de gesnipperde ui, knoflook, koriander en peterselie toe ( wanneer je van meer ui houdt voeg je meer toe). Peper, zout, gember en kurkuma dit roer je een paar keer goed door elkaar en dat laat je even sudderen. Alles moet op een zacht vuur bereid worden. Dan begin je met de groenten. Je begint eerst met de groenten die het langst nodig hebben om bereid te worden. Dus in mijn geval, gaan de wortelen onderop en dan begin je met stapelen totdat je eindigt met de aardappelen en de doperwten. Wanneer je van heet houdt, kan je er nog wat pepers erbij toevoegen.
Dit laat je rustig koken, je zal zien dat er een sausje begint te ontstaan. Wat je dan doet is met een lepel de saus over de groenten gieten, zodat het nog lekkerder gaat smaken. Mocht het wat te droog zijn, giet je een klein beetje heet water over de groenten heen. Niet teveel anders wordt het pappig!
Dit is mijn resultaat:
Duur van het gerecht: 45 tot 60 minuten.
(Heb je geen tajine, dit kan je ook in een pan bereiden) Lekker erbij is een frisse salade van komkommer en tomaten. Wij eten hier regelmatig (zelfgemaakt) brood bij.
Laat je me weten hoe het smaakt? Smakelijk eten!
Zo ja, laat ik het je weten. (Weet nog niet of ik het ga uitproberen want wil zoveel recepten uitproberen, lol, maar áls dan hoor je het. Eh lees…)
Hoi Ingrid, graag gedaan! Ik hoop dat het je gaat lukken. groetjes Hinda
Klinkt inderdaad best eenvoudig! Dank voor de tip! Ook wat betreft dat het gewoon in een pan kan (aangezien ik niet zo’n tajine in huis heb)