Business is booming als het aankomt op de wereld van LED verlichting. Een van de hoofdzakelijke redenen hiervoor is de snelle opmars van slimme aanpassingen, waardoor twee nieuwe takken zijn ontstaan. Omdat deze markt in de afgelopen jaren een stuk gebruiksvriendelijker en toegankelijker is geworden, is ook de potentiële doelgroep flink toegenomen.
Echter zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden als het aankomt op het aanschaffen van deze techniek. Om je hierbij op weg te helpen, hebben we een paar tips voor je!
Slimme lampen of slimme bediening, wat heb je nodig?
Om bij het begin te beginnen: Welke variant van slimme techniek past het beste bij jouw situatie?
Dit is enorm belangrijk, omdat je jezelf afhankelijk van deze keuze kunt beperken. De slimme tak van verlichting kent twee groepen, welke elk zijn eigen voor- en nadelen hebben. Deze groepen zijn als volgt:
Slimme lampen
De eerste en tegelijkertijd populairste optie zijn de slimme lampen. Deze lampen dienen als de vervanging van jouw huidige LED lampen, met als voordeel dat je de lampen per stuk kunt dimmen en activeren. Het grootste voordeel is natuurlijk de mogelijkheid om de kleur aan te passen van het licht, waardoor je veel meer controle hebt over jouw verlichting.
Slimme bediening
De tweede optie die je binnen het slimme spectrum hebt is slimme bediening. Het grote voordeel van deze tak is dat je gewoon gebruik kunt blijven maken van jouw huidige verlichting, want de techniek is in dit geval terug te vinden in een dimmer of schakelaar. Hierdoor worden jouw lampen semi slim, waardoor je alsnog de mogelijkheid hebt om een groep te dimmen of te schakelen op afstand.
Slimme spots in verschillende vormen en maten
Op het gebied van slimme lampen heb je natuurlijk ontzettend veel opties tot jouw beschikking. Grote lampen, staande lampen, tafellampen en zelfs kleine nachtlampjes, zolang je het kunt bedenken is de optie aanwezig. Echter is er een lamp die nog altijd enorm populair is en daardoor ook altijd terugkomt: De slimme spot.
Spots zoals Philips Hue Spots bestaan al ontzettend lang, aangezien het een van de eerste veelgebruikte toepassingen was op het gebied van verlichting. Deze spots zijn op het gebied van inbouwen traditioneel, omdat de spot bestaat uit een los armatuur in combinatie met een
GU10 lampje. Omdat het lampje los is, heb je wellicht meer ruimte nodig in het plafond, maar kun je ze ook gemakkelijker voor andere armaturen gebruiken. Hierdoor kan men gemakkelijker overstappen op slimme verlichting, zonder dat alles vernieuwd moet worden.
Heb je echter weinig ruimte in jouw plafond? Geen nood, want de techniek is constant in ontwikkeling. Hierdoor kun je hier en daar tegenwoordig spots vinden die je ook in kleinere ruimtes kunt inbouwen. Zo kun je genieten van kwalitatief goede verlichting, zonder dat je jouw plafond moet verlagen.
Optimaal gemak dankzij de app en accessoires
Het grootste én meest bekende voorbeeld is natuurlijk het gebruiksgemak wat slimme verlichting met zich meebrengt. het overgrote deel van het aanbod is namelijk geïntegreerd met een app, waardoor je gemakkelijk zaken als de kleur, dimbaarheid en activatie van jouw verlichting kunt regelen.
Dit gaat natuurlijk nog veel verder, aangezien je afhankelijk van het platform waar je mee werkt veel meer specifieke opties tot jouw beschikking hebt. Denk hierbij aan lampen die reageren op het geluid in jouw ruimte, het beeld van jouw televisie verlengen voor een mooi effect of in dusverre geautomatiseerd zijn dat ze aangaan zodra iemand de ruimte betreed.
Deze opties blijven gelukkig niet beperkt tot de app, want er zijn ook tal van merken die ook fysieke bediening aanbieden die functies van de app regelen. Denk hierbij aan speciale dimmers die puur op jouw lampen werken, welke ook nog eens voorzien is van een kleurenspectrum. Of een kleine terminal die de complete app ten alle tijden beschikbaar maakt voor je, ook als je geen gebruik wilt maken van een smartphone.
Kortom, de mogelijkheden met slimme verlichting zijn eindeloos!