De regels omtrent autostoelen en kinderen voorin en achterin de auto veranderen regelmatig. Een stukje logisch nadenken kan je al helpen. Maar wat zijn nu dan de regels voor kinderen in de auto?
Vaak genoeg zie ik het misgaan, mensen die hun kind los in de auto hebben of kinderen die wel de autogordel om hebben, maar nog veel te klein zijn om zonder stoeltje voorin te zitten. Wil je je kind voorin de auto zetten, oriënteer je dan goed als het gaat om de regels. Die zijn er namelijk niet voor niets. Ik geef je alvast een voorzetje waarmee je alle basisdingen te weten komt.
Kinderstoel voorin de auto
Zijn je kindjes nog klein? Dan kun je natuurlijk een kinderstoel voorin de auto plaatsen. Plaats deze wel goed en zet hem vast met de gordel. Voorin heb je namelijk geen isofix, dus een goede bevestiging hierbij is heel belangrijk! Zorg er ook altijd voor dat je kindje goed in het stoeltje zit, goed met de riempjes vast zit en dat het stoeltje nog goed past. Denk hierbij aan de hoofdsteunen bijvoorbeeld. Alleen op de juiste hoogte hebben deze effect.
Denk je ook aan je autoverzekering? Autoverzekeringen moet je namelijk altijd uitbreiden met de optie inzittendenverzekering. Je kindje is namelijk de inzittende. Tip: verzekeringen vergelijken! Hier kunnen soms best verschillen in zitten.
Dit is geen verzekering om op te besparen. Mocht er een ongeluk gebeuren, en je bent niet extra verzekerd dan zijn alle kosten die gebeuren met de inzittende (bijvoorbeeld dus je eigen kind) helemaal voor jouw eigen portemonnee. Geloof mij dat die kosten echt niet opwegen tegen de kosten van een goede verzekering.
Vanaf welke lengte mag een kind voorin de auto zonder kinderzitje?
Deze regel is eigenlijk heel simpel. Kinderen tot 1,35 meter dienen altijd in een autostoeltje of -zitje vervoerd te worden. Is je kind groter dan 1,35 meter, dan mag hij of zij voorin de auto zonder kinderzitje.
Kind voorin de auto is een boete
Heb je jouw kind voorin zitten en voldoe je niet aan de regels? Dan loop je het risico op een flinke boete. En terecht overigens, want het gaat tenslotte niet om de regeltjes maar om de veiligheid van jouw kindje. Bij ons staat veiligheid van de kindjes voorop en dus zijn we beter hier wat te voorzichtig mee dan dat het een keer misgaat, want dan is het te laat. Als je nu denkt dat de kans op een boete niet groot is dan vergis je je, want het valt best op als een klein kindje naast je zit zonder stoeltje 😉
Kind voorin auto verzekering
Mocht je twijfelen over de regels of het vervoeren van je kindje voorin de auto, dan kun je ook altijd jouw verzekering bellen. Zij weten immers precies hoe het zit en kunnen je een goed advies geven hierover. Uiteraard vind ik dat als je logisch nadenkt je best wel weet wat wel en niet mag, dus een beetje vertrouwen op je moederlijk instinct kan best. Als je twijfelt over “Moet mijn kind in de auto in een kinderzitje?“, dan is vaak het antwoord ja!
Kind voorin auto airbag
Tot slot nog een laatste tip: als je je kindje voorin de auto vervoert, zet dan de airbag uit! Dat geldt voor kindjes in kinderzitjes, maar ook voor kinderen die al zonder stoel voorin mogen. De airbag geeft namelijk een fikse klap dat gevaarlijk kan zijn voor je kind!
Het is raadzaam om kinderen tot ongeveer 12 jaar zonder airbag te laten zitten in de auto. Vanaf die leeftijd is het juist weer veiliger om de airbag aan te zetten.
Uiteraard is een stukje nadenken bij het vervoeren van kinderen wel erg belangrijk. Mijn neefje bijvoorbeeld was met 10 jaar al 1.80, dan is een airbag wel zo handig.
Wist je bijvoorbeeld dat er ook nog verschil is in regels tussen eenmalig een kind vervoeren en dagelijks je eigen kind vervoeren?
De regels willen nog wel eens veranderen, dus bij twijfel kun je ze altijd even online opzoeken om ongelukken en boetes te voorkomen.
Ditzelfde geldt als je op vakantie gaat, de regels kunnen anders zijn in andere landen en ook de boetes of straffen kunnen enorm verschillen. Door je niet in te lezen wat de regels zijn in het vakantieland waar je heen gaat kan je hele vakantie in duigen vallen. Het is een kleine moeite die een hoop ellende kan voorkomen.
Welke verzekering heb jij? En vervoer jij jouw kind voor of achterin de auto? Ik hoor het graag in de comments hieronder!