Goedkoop koken? Doe als de Italianen


De traditionele Italiaanse keuken wordt ook wel cucina poveragenoemd, de ‘arme keuken’. Niet dat er weinig op tafel komt, integendeel zelfs. Italianen eten bij het diner veel meer dan wij.

Maar ze zijn vooral goed in het bereiden van heerlijke maaltijden met betrekkelijk goedkope ingrediënten. Zit je krap bij kas, doe dan als de Italianen!

Geld overhouden om een gokje te wagen


Geld uitsparen is een kunst op zich, maar iedereen kan het. We leggen je zo uit hoe je dit op verrassend lekkere wijze in de keuken doet. Van het geld dat je overhoudt, doe je weer andere leuke dingen. Wellicht activiteiten die ook winstgevend kunnen zijn. Zo nu en dan een gokje wagen mag altijd, toch? Hou je van online gokken, doe dit dan veilig. Heb je geen zin om je gegevens achter te laten, dan is de verzamelwebsite https://www.no-accounts-casino.com echt wat voor jou. Wie weet win je genoeg voor een reis naar Italië!

Salaris: uitbetaald in zout


Lekker eten hoeft niet duur te zijn, dat bewijzen de bewoners van het land van de pasta al eeuwen. In vervlogen tijden was daar niet eens zout voorhanden, dit was een luxe product waar belasting op geheven werd. Soms werden werknemers uitbetaald in zout: sale, vandaar het woord salaris.

Vleesloos eten is een trend


Naast zout is vlees in Italië van oudsher een luxeproduct. Het zit dan ook lang niet in alle gerechten. Heel anders dan in Nederland, waar het traditionele diner bestaat uit aardappelen, groente en vlees. Maar vegetarisch eten is hip, zoals de Italiiaanse keuken dat al eeuwen is, dus sla je twee vliegen in één klap: goedkoop én trendy eten. De bekendste Italiaanse klassiekers staan in een handomdraai op tafel, dus extra tijd kost het je niet.

Drie klassiekers


Zoek deze eens op: spaghetti al pomodoro, spaghetti olio, aglio e peperoncini en spaghetti alla putanesca. We noemen expres alleen spaghetti omdat dat alwéér geld scheelt, maar er bestaan natuurlijk veel meer pastagerechten. Serveer de pasta’s met wat rucola of gegrilde groenten (verdure grigliate) als bijgerecht, en wat brood: Italianen maken daarmee hun bord ‘schoon’: fare la scarpetta heet dit. Kliekjes? Ook daar hebben ze altijd een duurzame oplossing voor.

Het minst goedkoop is de Parmezaanse kaas


Het zijn allemaal betaalbare ingrediënten: groente haal je bij de Islamitische buurtsuper, bij een budgetvriendelijke supermarkt haal (of bestel) je de rest. Het duurste of eigenlijk minst goedkope ingrediënt is de Parmezaanse kaas die bijna over alle pastagerechten heen wordt gestrooid. Haal dus meteen een groot stuk in huis, in een theedoek of vel keukenpapier blijft het maanden goed in de koelkast.

La dolce vita


Schroom vooral niet om deze maaltijden neer te zetten als je eters krijgt. Wanneer je de klassieke recepten zo veel mogelijk van echte Italiaanse koks haalt, komen de smaken het beste tot hun recht en verras je jezelf en je gasten. Zo combineer je de krapte in de portemonnee met la dolce vita. Buon appetito!

 

Spread the love