De eerste indruk is meestal wat wordt onthouden. Maar hoe zorg je nou voor een goede introductie? Hoe presenteer jij jezelf zodat mensen je zeker zullen onthouden op een positieve manier?
Stel je voor: Je staat gezellig te praten op een netwerk event, of in de supermarkt. Maakt niet uit. Je stelt jezelf voor, hebt een leuk gesprek en dan.. de vraag: Wat doe jij voor werk?
Wat doe jij?
Als freelancer of blogger is dat best een moeilijk antwoord. Want wat zeg je dan? “Oh ik heb een blog”of “Ik ben freelancer”.
Vaak word je dan met een vrij domme blik aangekeken. Tenzij je op een netwerk event staat voor bloggers natuurlijk. Maar dan nog. Mensen weten vaak nog niet wat je precies doet. Je krijgt dan een mompelend antwoord, en daar houd het een beetje mee op. Tenzij je natuurlijk een freelance schilder of zo bent, weten mensen eigenlijk nog steeds niet wat je precies doet. Dus hoe maak je dan een goede indruk, en zorg je dat de mensen je niet vergeten, of nog beter, met je willen samen werken.
Hoe stel je jezelf dan voor?
Focus op wat je doet, ipv een korte naam.
Probeer bijvoorbeeld dit:
In plaats van te zeggen dat je een blogger bent, zeg je, “Ik run een website met de focus op beauty en fitness, en laat zo mijn publiek kennis maken met de nieuwste producten”
In plaats van ik ben een freelance content schrijver, “Ik help kleine bedrijven met het schrijven van goede teksten, waardoor zij een betere presentatie krijgen online, en zo meer inkomsten generen.
Het is belangrijk dat je de focus legt op wat jou anders maakt, en hoe het waardevol is voor de mensen met wie je werkt.
Dit zorgt ervoor dat nieuwe mensen je beter onthouden, en geeft je de kans om een beter gesprek te voeren.
Natuurlijk moet je wel denken aan de kennis van de andere persoon. Zeggen dat je een SEO specialist bent, aan iemand die niet bekend is met die termen, slaat het hele gesprek dood. Probeer dus duidelijk en begrijpelijk te zijn.
Als laatste: OEFEN! Je kunt bovenstaande tips in je geheugen opslaan, en denken, “ja daar doe ik wel wat mee”, maar je moet natuurlijk ook geloofwaardig en naturel overkomen. Schrijf het op, en zeg het een paar keer tegen je partner of een vriendin. Dan komt het beter over als je het voor het eerst tegen een vreemde zegt. Je kan ook voor de spiegel oefenen.
Je kunt deze tips ook gebruiken in een sollicitatie gesprek, of als je weer iets moet invullen over jezelf of je werk op een job website. Zo kom je zeker over van jezelf, en zul je eerder gevraagd worden voor werk of een gesprek.
Bij een goede introductie hoort een goede presentatie
De eerste indruk zegt vaak alles. Als je wilt netwerken, wil je dat mensen jou onthouden. Het is dus echt belangrijk dat je de puntjes op de ‘i’ zet. Wat je draagt en hoe je het draagt zegt vaak heel veel (en soms onbewust) over wat mensen van jou mogen verwachten. Een blogger die altijd over make up schrijft en lippenstift op haar tanden heeft, met een veel te donkere foundation wordt gewoon minder serieus genomen.
Over het algemeen is een net en schoon voorkomen al voldoende, al helemaal in een vrij beroep. Wil je een baan als bankmanager, dan is die gescheurde broek en flinke oorbellen misschien niet zo een goed idee. Dan kun je eerder denken aan een wat nettere broek en bijvoorbeeld kleine oorringetjes. Maar op een vrij beroep dan is het juist mooi om leuke sieraden te dragen. Bij een creatief beroep is het juist weer leuk om bijvoorbeeld een teenring, flink wat armbanden en opvallende oorbellen te dragen. gecombineerd juist weer met die gescheurde spijkerbroek en een leuke blazer. Hou de make up toch wel vrij neutraal, zo pas je in elke gelegenheid (tenzij anders vermeld). Zorg dat je nagels schoon en eventueel gelakt zijn. Denk eraan dat je schoenen niet afgetrapt zijn en dat je geen kauwgom staat te smakken.
Een laatste tip is, zorg voor een goede handdruk en kijk mensen aan als je met ze praat. Niet raar ongemakkelijk staren, maar wel aankijken. Ben je slecht met namen onthouden, in de eerste 5 minuten van het gesprek mag je daar best nog een keer om vragen. Daarna wordt het raar.
Het zijn allemaal kleine dingen die jouw introductie kunnen maken of breken.
Ik ben benieuwd naar jouw introductie, dus stel jezelf voor!