In je huishouden verbruik je energie, in de vorm van gas of elektriciteit. Daar kom je niet onderuit. Maar je kunt wel veel doen om je energieverbruik te verminderen. Om kosten te besparen, maar ook om een steentje bij te dragen aan het milieu: er zijn genoeg voordelen te bedenken. Op zoek naar tips? Lees dan snel verder.
Huis verwarmen
Tijdens de koude maanden van het jaar wil je je woning lekker warm hebben. Niemand wordt er immers gelukkig van om in de kou te zitten. Helaas zijn de gasprijzen momenteel vrij hoog, wat er toch voor kan zorgen dat je de verwarming lager zet of soms zelfs helemaal niet aan zet. Zijn er alternatieven te vinden? Het antwoord luidt gelukkig: ja! Denk aan een airco met verwarming, waardoor je de centrale verwarming minder vaak aan hoeft te hebben. Een airco werkt op elektriciteit, en dus niet op gas: zo breng je je gasverbruik terug. En stroom is nu eenmaal goedkoper dan gas. Het ligt aan je persoonlijke verbruik wat uiteindelijk het verschil oplevert, maar het is al gauw interessant om naar te kijken. Je kunt de airco natuurlijk ook gebruiken om je woning te koelen, wat het een multifunctioneel apparaat maakt. En we delen ook meteen grootmoeder haar tip: trek op koude dagen een extra trui aan, zodat je je huis minder hoeft te verwarmen. Dat telt net zo goed mee.
Slimme apparatuur
Kijk sowieso naar slimme apparatuur in huis, want er is een steeds groter aanbod in te vinden. En dat komt je van pas in je huishouden. Zo kun je dus een split airco kopen, om je woning te verkoelen en verwarmen. Je kiest voor een energiezuinig apparaat, met een bijna geruisloze werking. En zo zijn er steeds meer energiezuinige apparaten om uit te kiezen, van koelkast tot wasmachines. Kies bij de aanschaf van nieuwe apparaten voortaan voor energiezuinige modellen, met een hoog energielabel. Deze apparaten verbruiken over het algemeen minder elektriciteit. Slimme apparatuur heeft ook te maken met technologische innovaties. Misschien is een slimme deurbel wel iets voor jou, waarbij je op afstand kunt zien wie er voor de deur staat als de bel gaat. Je kunt zelfs tegen diegene praten, terwijl je bijvoorbeeld op je werk bent. Of denk juist aan slimme verlichting, om op afstand te besturen. Je kunt zo dus ook sneller je lampen uitzetten, om weer energie te besparen. Vervang traditionele lampen sowieso door energiezuinige ledlampen. Deze lampen verbruiken aanzienlijk minder energie en gaan langer mee.
Waterbesparing
Je verbruikt al snel veel water in je huishouden, wat ook aantikt qua rekeningen. Neem daarom waterbesparende maatregelen. Installeer waterbesparende kranen, in de keuken en badkamer. Je merkt dit nauwelijks in het praktische gebruik, maar verbruikt toch minder water. Ideaal! Ook zijn er waterbesparende oplossingen voor het toilet te vinden. Maar het zit ‘m tevens in je dagelijkse routines. Sta minder lang onder de douche. Je kunt bijvoorbeeld een timer op een paar minuten zetten, om je hieraan te herinneren. En was kleding minder vaak. Kleding (buiten) uithangen zorgt ook al voor een opfrisbeurt. Draai alleen de was als de wasmachine echt vol zit. Was kleding daarbij op lagere temperaturen, bijvoorbeeld op 30 of 40 graden Celsius. Moderne wasmiddelen zijn vaak prima effectief bij lagere temperaturen, waar je dus je voordeel mee kunt doen.
Woning opknappen
Grote energiebesparingen behaal je ook door je woning op te knappen, met name als je in een ouder huis woont. Zo kiezen veel mensen ervoor om hun woning te isoleren, met vloer-, muur- of dakisolatie. Op de lange termijn is dit de investering waard, omdat je bijvoorbeeld je woning minder hoeft te verwarmen. Goede isolatie helpt de temperatuur op peil te houden. Je kunt ook zonnepanelen laten plaatsen op bijvoorbeeld het dak. Zo kies je voor een duurzame energiebron. En de waarde van je woning stijgt ook nog eens, als je je huis opknapt.
Van kleine dagelijkse aanpassingen tot grotere verbouwingen: je kunt je energieverbruik in huis op veel manieren terugdringen. Maak er dan ook zeker werk van! Dat zie je uiteindelijk absoluut terug in je portemonnee.