Pannen in onze keuken, we kunnen er niet zonder en ze worden veelvuldig gebruikt. Niet voor niets zijn ze soms aan vervanging toe, maar hoe weet je wanneer je jouw pannen moet vervangen? Doe je het namelijk te laat, dan kan dat schadelijk zijn voor jouw gezondheid.
Kwaliteit
De kwaliteit van een pan betekent ook vaak iets voor de gebruiksduur. Zo zijn de goedkope pannen uit de bekende budgetwinkels niet zo goed van kwaliteit en die moet je dan ook best vaak vervangen. Beter kun je pannen kopen die wat duurder zijn en wat beter van kwaliteit zijn. Let bijvoorbeeld goed op het materiaal, zowel aan de binnen als de buitenkant. Ook de dikte van de bodem bepaalt hoelang een pan meegaat. Hoe dikker hoe beter, maar ook hoe zwaarder. Weeg dus goed af wat jij wilt, maar wees je ervan bewust dat de budget pannen vrij snel versleten zijn.
Hoe ga je ermee om?
Het vervangen van je pannen heb je deels ook zelf in de hand. Natuurlijk speelt de kwaliteit hierin ook een belangrijke rol, maar ook hoe je ermee omgaat. Gooi je ze dagelijks in de vaatwasser? Dan kan dat schadelijk zijn. Door het zout en de vaatwastablet kan de toplaag sneller slijten. Ook wanneer je de vaatwasser op een hoge temperatuur zet kan dat slecht zijn voor jouw pan. Het beste kun je jouw (dure) pannen dan ook zelf afwassen op de hand. Zo gaan ze het langste mee!
Let hier goed op
Maar…wanneer weet je nu wanneer jouw pan versleten is? Je kunt dit op meerdere manieren zien of opmerken. De binnenkant van de pan bevat vaak een anti-aanbaklaag. Wanneer hier ergens een stukje uit is, is het belangrijk dat je hem meteen weggooit. Ook al is dit aan de zijkant. Door het telkens opnieuw verwarmen van de pan kan dit namelijk schadelijke dampen opleveren die je echt niet wilt inademen. Ook de onderkant van de pan kan schade oplopen door de kookplaat of het gas. Dit kan niet direct in je eten terechtkomen, maar wanneer ook hier wat beschadigd raakt is het tijd om hem te vervangen.
Telkens wanneer je jouw pan dus uit de kast of vaatwasser haalt kijk je hem even goed na. Zo zie je meteen wanneer je hem niet meer kunt gebruiken en ben je altijd verantwoord bezig voor jouw gezondheid.