Het juiste laminaat kiezen voor in huis

Ga je binnenkort verhuizen? Of is je huidige woning toe aan een opfrisbeurt? Met nieuw laminaat geef je een totaal nieuwe look aan je woning. Waar moet je allemaal op letten als je laminaat kiest? En voor welke kleur ga je? In dit blog delen wij een aantal handige tips met je.

Wat is laminaat?

Tegenwoordig zijn er tal van soorten vloeren om uit te kiezen: laminaat, PVC, parket, vloerbedekking, tegels en ga zo maar door. Laminaat is een populaire keuze voor een vloer, maar wat is een laminaat vloer nu eigenlijk?

Laminaat lijkt op hout, maar is MDF of HDF met een houtprint. Hierdoor is het ook een stuk goedkoper dan parket, wat wel gemaakt is van hout. Laminaat bestaat al zo’n 40 jaar, maar is eind jaren 90 populair geworden door de komst van het kliklaminaat. Het laminaat kun je gemakkelijk vastklikken, waardoor ook iedereen met twee linkerhanden zelf een vloer kan leggen. Hiermee bespaar je een hoop geld doordat je niemand hoeft in te huren.

 

Welke kleur kies je?

Laminaat is er in allerlei kleuren en designs. Ik hoor je denken: designs? Jazeker, zo kan je kiezen voor bijvoorbeeld een aanwezige groef net zoals bij echt hout, maar ook voor effen laminaat waardoor het minder de uitstraling van hout heeft. Toen wij zelf in ons nieuwe huis gingen, hebben we gekozen voor een lichtbruin laminaat met grijze/koele ondertoon. Tegenwoordig zijn grijze vloeren een trend, maar wij vonden een warmere kleur net wat mooier. Dit is natuurlijk enorm persoonlijk! Wij wonen in een landelijk huis, waar een warmere kleur beter past. Woon je in een modern huis? Dan is een grijze kleurtoon weer passend.

Houd met het kiezen van de kleur ook rekening met de kleuren die je op de muur hebt of gaat doen. Ga je bijvoorbeeld voor gebroken wit? Dan is een grijze vloer geen goed idee, je kunt dan beter voor een warmere ondertoon gaan zodat dit beter bij elkaar afstemt. Heel mooi is ook om een kleurenpalet te maken, om zo de muren, vloer en de meubels op elkaar af te stemmen. Dit geeft veel rust in een huis.

Laminaat is een goede investering

Laminaat is qua aanschaf misschien wat duurder dan bijvoorbeeld pvc, maar het is een goede investering. Laminaat wordt met de jaren alleen maar mooier. Het gaat dan ook echt erg lang mee. Dit maakt het dus ook een duurzame optie want je hoeft niet na 5 jaar de vloer opnieuw te laten doen. Dit scheelt dus op lange termijn echt weer in de kosten en dus past laminaat zeker wanneer het binnen een budget moet liggen.

 

Advies vragen

Vind je het erg lastig welk laminaat het beste bij jouw huis past? Heb je geen idee welk design en welke kleur? Of heb je vloerverwarming? Twijfel dan niet om advies in te winnen! Er zijn genoeg mensen gespecialiseerd in woninginrichting die graag met jou mee willen kijken. Je kunt ook zelf inspiratie op doen op websites als Pinterest en interieurblogs of door verschillende woonwinkels te bezoeken. Wie weet haal je hier wel hele fijne ideeën uit!

 

Wat voor vloer heb jij thuis?

Spread the love