Ik ben gek op lekker eten, zeker als het ook nog eens gezond is (en makkelijk te maken, maar dat ter zijde). Deze nasi voldoet aan al mijn wensen, want je bent zo klaar en het kost niet veel. De nasi alleen is al heel erg lekker, maar ik vul het bord ook wel eens aan met lekkere kroepoek of met satéstokjes. Het is maar net waar we zin in hebben, en hoever ik het boodschappenbudget al heb opgemaakt.
Goedkope nasi voor 4 personen:
- 300 gram rijst (0,42)
- 1 rookworst (0,99)
- 1 boemboe nasi (0,95)
- 500 á 600 gram groenten (1,50)
- 15o ml water
In totaal kost deze maaltijd €3,86. Daar kun je met 4 grote eters of 5 kleinere eters goed van eten. Je eet voor minder dan een euro per persoon, echt een goedkope maaltijd dus. Bovendien zijn deze prijzen gebaseerd op de originele prijzen, buiten aanbiedingen om. Als je de aanbiedingen in de gaten houd (of bijvoorbeeld zelf de groenten van de markt haalt en snijdt) kun je de prijs nog wat lager houden. Rijst en rookworst zijn regelmatig in de aanbieding, houd dus vooral de folders goed in de gaten.
Zo ga je te werk
De nasi maak je niet alleen heel goedkoop, maar ook nog eens heel erg snel. Je bent slechts een paar minuten bezig, afhankelijk van de rijst die je kiest. Met de berekening van de prijs ben ik uit gegaan van zilvervliesrijst, en dat moet ongeveer 15 minuten koken. Witte rijst is goedkoper, maar vaak ook sneller gaar.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Verwarm in een wok een beetje boter of olie
- Zodra de olie of boter warm is roerbak je de groenten in de wok tot deze lekker zacht geworden zijn
- Snijd ondertussen de rookworst in halve plakken
- Voeg de boemboe en het water toe aan de groenten en blijf ongeveer 2 minuten roeren. Voeg dan de rijst en de rookworst toe
- Meng alles goed door elkaar, zodat de groente en de boemboe netjes over de nasi verdeeld is en de rookworst is opgewarmd
Deze nasi is ideaal voor de dagen waarop je een snelle maaltijd wilt. Het koken van de rijst duurt het langst, maar snelkookrijst is bijvoorbeeld al heel snel klaar. Bovendien scheelt het ook heel erg dat je vlees hebt dat alleen warm hoeft te worden, en niet gaar.
Houd jij van nasi? Ik ben heel erg benieuwd hoe jij de nasi maakt en of jij het ook lekker vind om het gerecht ‘op te leuken’ door bijvoorbeeld saté, kroepoek of gebakken ei.