4 Tips voor een gezonde woning

Gezond leven is een trend die we steeds vaker terug zien komen. We proberen gezond te eten en voldoende te bewegen. Maar wist je dan een gezonde woning ook heel belangrijk is voor een gezond leven? Ik heb een aantal makkelijke tips voor je op een rij gezet voor een gezonde woning. Lees je mee?

Je denkt er niet altijd over na, maar een gezonde woning is essentieel bij een goede gezondheid. En een gezond gezin scheelt weer ziekdagen, dokterskosten etc.. Met deze tips kun je snel aan een gezonde woning werken.

Ventilatie

Het vochtgehalte in huis is een belangrijk onderdeel voor een gezonde woning. Het vochtgehalte loopt snel op zonder dat je het door hebt. Door bijvoorbeeld je natte kleding te drogen in huis kan het vochtgehalte flink stijgen. Een hoog vochtgehalte in huis brengt verschillende gezondheidsklachten met zich mee, zoals futloosheid, astma en keel- en neusinfecties. Een veel voorkomende klacht is optrekkend vocht, waarbij vocht optrekt in de fundering en het metselwerk.

Door voldoende te ventileren voorkom je bovenstaande klachten. Ventileer dus regelmatig de ruimtes in je woning door het openen van ramen, ook in de winter! Daarnaast kun je ervoor kiezen extra ventilatoren of een ventilatie luikje te laten plaatsen in de kamer.

Ervaar jij vochtproblemen? Bijvoorbeeld condens op de ramen of vocht in de muren? Geen nood. Deze problemen kunnen vaak eenvoudig worden verholpen met vochtbestrijding.

Zuiverende planten

Planten geven niet alleen sfeer aan ons huis, maar zorgen ook voor een aantal voordelen voor de gezondheid. Planten zuiveren de lucht, wat voor een schonere en frissere lucht zorgt in huis. Daarnaast zorgen planten voor zuurstof. En verbeteren planten de luchtvochtigheid in huis. Hierdoor nemen gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en hoesten af. Plaats niet alleen planten in je woonkamer, maar bijvoorbeeld ook in de slaapkamer of badkamer. Kies bijvoorbeeld voor de Aloë Vera, een Varen of Goudpalm.

 

Ecologisch verf

De luchtkwaliteit van je woning kan nadelig worden beïnvloed bij het gebruik van de traditionele solventverf. Traditionele verf bevat namelijk bestanddelen die slecht zijn voor het milieu en de gezondheid. Ecologische verf of duurzame verf is milieuvriendelijker en beter voor de leefomgeving. De meeste milieuvriendelijke vervanger is natuurverf, geproduceerd op basis van natuurlijke grondstoffen zoals plantaardige oliën en oplosmiddelen zoals citrusolie en mineralen.  Deze verf heeft een ademend karakter en zorgt dus voor een gezonde woning.

Voldoende daglicht

Voldoende daglicht in een woning zorgt voor minder futloosheid en vermoeidheid. Te weinig daglicht beïnvloed namelijk ons biologische klok wat zorgt voor een slechte nachtrust. In de wintermaanden komen wij Nederlanders nog wel eens wat daglicht te kort op donkere dagen. We stappen niet zo snel op onze fiets als het weer eens een hele dag regent. Maar voldoende daglicht haal je ook gewoon eenvoudig in huis. Probeer daarom zoveel mogelijk ramen te plaatsen in je woning en doe gordijnen en jaloezieën overdag open.

Spread the love

7 reacties op “4 Tips voor een gezonde woning”

  1. Dat van die planten wist ik maar ze zeiden me ook dat sommigen dan weer niet goed zijn. Ik probeer nu elke dag te verluchten.

  2. In ons vorige huis hadden we hier erg laat van, maar nu gaat het vrij goed met gewoon luchten en de goede planten. Zo veel fijner!

  3. Die van de planten klopt idd en is iets wat we beter moeten doen. Keer op de kamer van de meiden. Ik hoorde ook dat je dan minder beslagen ramen hebt in de winter

  4. Ja helemaal gelijk hoor! Wij hebben express op elke verdieping minstens 1 zuiverende plant staan, ik lucht elke dag alle kamers, en ‘s nachts is er in alle kamers een raampje wel een beetje open

Reacties zijn uitgeschakeld.