Hoe houd je je energierekening onder controle in de winter?

Het gaat nu écht gebeuren: het wordt herfst. Na een redelijk warme septembermaand en een heerlijke zomer, wordt het kouder, natter en donkerder de komende weken. Dat betekent dat we massaal naar binnen verhuizen en de verwarming weer gaan gebruiken.

We schreven eerder al in een artikel hoe je je interieur opfleurt met mooie lampen. Maar doorgaans gebruiken we in de herfst- en wintermaanden ook bijna twee keer zoveel stroom als tijdens de zomermaanden. Hier drie gouden, eenvoudige tips om je energierekening onder controle te houden…

 

Maak jezelf warm, niet je woning

Je woonkamer heerlijk warm stoken is gezellig, maar ook erg duur. De gas- en/of elektriciteitskosten voor het verwarmen van je woning zijn vaak de hoogste energiekosten die een gezin heeft. Je kunt al met kleine aanpassingen je woning energie-efficiënt maken door bijvoorbeeld tochtstrips op je ramen, deuren en brievenbus te plakken. Wil je het wat grote aanpakken? Zie dan hieronder op de afbeelding wat bepaalde woningaanpassingen je kunnen opleveren op termijn:

 

Neem energiezuinige apparaten

En dan bedoelen we niet dat je nu ál je elektrische apparaten in huis moet gaan vervangen, want dat is natuurlijk te duur. We bedoelen dat je van de apparaten die je veel gebruikt een energiezuinige variant aanschaft. Denk aan je TV, denk aan ledverlichting in plaats van halogeenverlichting, enzovoorts. Zorg in ieder geval dat je op het energielabel let wanneer je nieuwe apparaten aanschaft.

 

Droog je was op een wasrek

Niet alleen in de zomer kun je je kleding laten drogen op een wasrek; dat kan ook gewoon in de winter. Stook je ’s avonds je huiskamer warm? Zet daar dan je wasrek neer, zodat je was in een warme niet-vochtige omgeving kan opdrogen. Vergeet niet: een wasdroger verbruikt gemiddeld drie tot vier keer zoveel energie als je wasmachine!

Spread the love