Met alle soorten raamdecoratie waar je uit kunt kiezen, hebben vouwgordijnen een unieke middenpositie ingenomen. Ze hebben een moderne uitstraling, maar bieden toch een klassiek ogend karakter. Het zijn strakke gordijnen die een zekere ‘schwung’ bezitten. Je kunt ze als vitrage gebruiken, als overgordijnen, in combinatie of op zichzelf. Wanneer je vouwgordijnen voorziet van een buismotor, dan zul je naast de zichtbare voordelen ook genieten van optimaal gebruiksgemak. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder over de voordelen van elektrische vouwgordijnen.
Wat zijn vouwgordijnen?
Vouwgordijnen zijn gordijnen die verticaal openen en sluiten, normaal gesproken met koordjes en een opvouwsysteem. In tegenstelling tot een rolgordijn wikkelt het materiaal niet op als een rol, maar zijn er horizontale, overlappende stroken wat dit type raamdecoratie een wat ‘losser’ aanzicht geeft. Deze stroken vallen over elkaar heen en ontvouwen bij het neerlaten.
De gulden middenweg
Mensen die kiezen voor elektrische vouwgordijnen hebben vaak andere opties overwogen maar kunnen geen perfecte raamdecoratie vinden. Schuifgordijnen ogen wat ouderwets, of zijn niet praktisch in gebruik, maar een rolgordijn is weer te strak of zelfs ‘saai’. Een vouwgordijn zweeft overal een beetje tussenin, wat het tot een populair alternatief maakt dat toch wat eigenzinnige eigenschappen biedt. Wat zeker een voordeel kan zijn ten opzichte van rolgordijnen is de akoestische demping. In een ruimte met betrekkelijk weinig meubilair en weinig decoratie kan de ruimte hol klinken. Schuifgordijnen met dubbele plooi hebben een groot oppervlak waarmee het geluid in de ruimte aangenamer klinkt. Vouwgordijnen behouden een strakke uitstraling maar bieden wel wat meer demping dan rolgordijnen. Dit is met name merkbaar in open toestand.
Lichtdoorlatend of verduisterend?
Het materiaal is doorgaans van stof, met plooibare eigenschappen. Zo vallen de stroken soepel over elkaar heen. Naast een grote hoeveelheid aan kleuren is er ook onderscheid te maken in lichtdoorlatend, deels verduisterende vouwgordijnen en geheel verduisterend. Hoewel de meeste vouwgordijnen in één van de twee eerste categorieën vallen, is dit niet altijd het geval. Zo wordt er op een slaapkamer toch vaak gekozen voor een verduisterend type materiaal.
Ook in combinatie met andere gordijnen
Bij lichtdoorlatende opties denken we meestal aan vitrage, bij ondoorzichtige materialen spreken we van overgordijnen. Vouwgordijnen zien er op zichzelf al heel aantrekkelijk uit, toch gaan ze ook goed samen met zowel vitrage als overgordijnen. Zo creëer je een mooi laagjes effect, wat ook weer de akoestiek zal bevorderen. Voor mensen met luchtwegklachten is een overdaad aan gordijnen overigens niet aan te bevelen, ook hier biedt een vouwgordijn weer een goede middenweg.
Kies voor gemak, kies voor elektrisch
Als er één nadeel te noemen is bij vouwgordijnen, dan is het de bediening. In de eerste plaats ogen die koordjes naast het gordijn toch een beetje rommelig, om nog maar niet te spreken van het onvoorspelbare karakter van deze koordjes. Gelukkig is er een goede oplossing voor dit probleem, en dat zijn elektrische vouwgordijnen. In plaats van koordjes die een oprolsysteem in werking stellen, wordt de raamdecoratie voorzien van een buismotor. Deze motor laat de buis gelijkmatig draaien waardoor het gordijn netjes op- of uitrolt. Er zijn verschillende systemen mogelijk, waaronder extra sterke motoren voor zeer brede vensters met een zwaar materiaal, of juist een zeer stille motor die met name in de slaapkamer ideaal is. Over het algemeen zal het totaalgewicht van een vouwgordijn niet zo groot zijn, dit is sterk afhankelijk van het volledige oppervlak en het materiaal.
Bediening door de gehele woning
Elektrische vouwgordijnen zijn niet nieuw, er zijn wel nieuwe opties voor de bediening bijgekomen. Zo kun je naast een knop aan de muur met draad ook voor draadloze knoppen kiezen. Zo is er voor het Somfy PoweredBlinds systeem een knop die je op je nachtkastje kunt installeren, die weer via een draadloze verbinding kan communiceren met de buismotor. Knoppen zijn doorgaans bestemd voor gebruik in dezelfde ruimte, daarnaast zijn er ook systemen die gebruik maken van een wifi verbinding.
Wanneer je voor een ‘slim’ vouwgordijn kiest met een buismotor die voorzien is van een zender en ontvanger die samenwerkt met een wifi router of internet hub, dan kun je de raamdecoratie deel uit laten maken van een volledig huisautomatisering systeem. In de eerste plaats kun je meerdere gordijnen in huis via dezelfde app bedienen, zowel in huis als vanuit een andere locatie. Je kunt zo bijvoorbeeld bij felle zon alle gordijnen aan één zijde van de woning laten sluiten als zonwering. Ook kun je bij afwezigheid de raamdecoratie zelfstandig laten functioneren. Dit voorkomt inkijk en kan ook als inbraakbeveiliging dienst doen. Met een lichtmeting sensor of tijdklok ben je niet alleen van de koordjes verlost, je hebt totaal geen omkijken meer naar de raamdecoratie. Je geniet uiteraard nog wel van het aansprekende uiterlijk van vouwgordijnen.