Als huiseigenaar zit je absoluut niet de wachten op een grote lekkage in het dak met de nodige waterschade als gevolg. Niet alleen de kosten van een dergelijke reparatie aan het dak zelf zijn erg hoog, ook door het binnengelopen water dient er vaak nog van alles vervangen te worden dat beschadigd is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de muurbekleding, de vol vocht getrokken vloer en de PlayStation van je zoon die per toeval ook een plons water heeft meegekregen omdat deze precies onder de ontstane lekkage stond.
Opstalverzekering en inboedelverzekering
Een opstalverzekering afsluiten is verplicht als je eigenaar bent van een woning en je daarvoor een hypotheek hebt. Een inboedelverzekering is niet verplicht maar wel aan te raden. In sommige gevallen is een daklekkage gedekt onder één of zelfs beide verzekeringen en worden alle kosten vergoed. De verzekeringen keren echter alleen uit als het ontstaan van de lekkage niet je eigen schuld is en ook niet kan worden aangetoond dat de lekkage ontstaan is door nalatigheid. Onder nalatigheid valt bijvoorbeeld achterstallig onderhoud.
In het geval van een daklekkage kan het gaan om dakpannen die al eerder zijn afgewaaid door een storm, een doorgeroeste dakgoot of een geheel verstopte regenpijp. Dit kunnen allemaal situaties zijn waardoor de verzekering besluit niet uit te keren. Ook lekkages die ontstaan zijn tijdens bouwwerkzaamheden worden vaak niet gedekt, als je een gerenommeerd bouwbedrijf hebt aangenomen voor de klus, dan zijn zij hiervoor zelf wel verzekerd via hun aansprakelijkheidsverzekering.
Een daklekkage voorkomen is beter dan repareren
Zorg als huiseigenaar ervoor dat het dak van je woning altijd in orde is. Dit kost wellicht wat moeite want wie kijkt er nou dagelijks naar het dak van de woning? Maar laat in ieder geval één keer per jaar een dak controle uitvoeren door een dakwerkersbedrijf. Zij kunnen je na de controle precies vertellen of er wellicht een reparatie moet worden uitgevoerd of ter preventie wat dakpannen vervangen dienen te worden om zo een lekkage in de toekomst te voorkomen.
Laat ook één keer per jaar de dakgoten en de regenpijp schoonmaken zodat er geen verstopping kan ontstaan. Deze twee klussen kosten op jaarbasis maar een klein bedrag en wegen niet op tegen de kosten en de ellende die een daklekkage met zich meebrengt.
Een dak lekkage verzekering afsluiten
Ondanks de voorzorgsmaatregelen, kan er natuurlijk altijd alsnog onverhoopt een dak lekkage ontstaan. Zorg er daarom altijd voor dat jouw opstalverzekering genoeg dekking biedt op dit vlak. Een goede “lekkage dak verzekering” hoeft niet duur te zijn en kan je een hoop kosten besparen. Daarnaast doe je er goed aan om direct naar het constateren van de daklekkage de verzekering op de hoogte te stellen. Het is daarbij handig om foto’s en filmpjes van de schade mee te sturen. Let er wel op dat eventuele reparatiekosten aan het dak of de dakgoot niet vergoed worden door een opstalverzekering en ook niet door de inboedelverzekering. Deze kosten zal u dus zelf moeten betalen als huiseigenaar zijnde.