Hoewel je het misschien niet iedere dag door hebt, loop je als zelfstandige zonder personeel de nodige risico’s. Je bent tenslotte ondernemer, waardoor je minder vangnetten hebt dan iemand die in loondienst werkt.
Gelukkig zijn er genoeg zakelijke verzekeringen beschikbaar waarmee je alsnog bepaalde vangnetten kunt creëren. In dit artikel bespreken we een aantal van dit soort verzekeringen.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
De eerste zakelijke verzekering die we onder je aandacht willen brengen, is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Een belangrijk verschil tussen ondernemer en mensen in loondienst zit hem in de zekerheid van een inkomen. In loondienst kun je bij arbeidsongeschiktheid in aanmerking komen voor een uitkering van de overheid. Als ondernemer kan dat niet.
Echter, sluit je als ondernemer een AOV verzekering af, dan kun je een maandelijkse uitkering krijgen van je verzekeraar. Raak je (deels) arbeidsongeschikt, bijvoorbeeld door een ongeluk of door een zwangerschap, dan kun je dankzij deze verzekering wel gewoon je rekeningen blijven betalen. Want hoe erg je inkomsten ook terugvallen, rekeningen zul je altijd blijven ontvangen.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
De tweede zakelijke verzekering die we willen bespreken, is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De kans is groot dat je een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebt om je te beschermen tegen de financiële gevolgen van schade die je bij anderen aanricht. Maar wist je dat deze verzekering geen dekking biedt voor schade die je aanricht tijdens je werk als zzp’er?
Dat is waar de AVB verzekering zzp om de hoek komt kijken. Met deze verzekering kun je een vergoeding ontvangen wanneer je schade moet vergoeden die je tijdens het werk hebt aangericht aan anderen of aan de spullen van anderen. Aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit en de kosten van schade aan anderen (letselschade) flink in de papieren kunnen lopen, is het verstandig om een AVB af te sluiten. Zeker als zzp’er die werkt vanuit een eenmanszaak, omdat in het geval van letselschade dan je gehele privévermogen aangesproken kan worden.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
De derde en laatste zakelijke verzekering die we willen toelichten, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Deze lijkt qua naam sterk op de AVB, maar is wel degelijk anders.
Als je een beroep uitoefent waarbij jouw adviezen een grote impact kunnen hebben op de winsten van klanten, dan wil je natuurlijk geen fouten maken. Helaas maakt iedereen wel eens een fout. Zorgt een beroepsfout voor een financiële tegenvaller bij je klant en moet je opdraaien voor de geleden schade, dan kun je hiervoor een vergoeding krijgen van je verzekeraar als je verzekerd bent met een BAV.
In bepaalde beroepen is het wettelijk verplicht om een BAV af te sluiten. Ben je bijvoorbeeld financieel adviseur, dan kan de impact van je adviezen zo groot zijn, dat het niet verstandig is om je niet te verzekeren tegen beroepsfouten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor advocaten en notarissen.