Ik ben Annelore, nog even 33 jaar en schrijvende thuisblijfmama van 4 kinderen (4, 3 en 2x2jaar). Ik ben getrouwd met de meest fantastische Nederlander die er is en we wonen in België, vlakbij de grens. Ik blog op www.compleetgeluk.be over alles wat van dichtbij en veraf te maken heeft met ons gezin, kinderen en opvoeden. Budgettips horen daar dus zeker ook bij.
Budgettips van Mama Annelore
Kun je 3 dingen/acties noemen waar jij geld mee bespaart?
Durf af te stappen van de grote A-merken als je boodschappen doet. Heel vaak is een minder bekend merk of een huismerk net zo goed en slechts de helft van de prijs. Sterker nog, sommige huismerken komen gewoon uit dezelfde fabriek als het A-merk!
Maak weekmenu’s. Op zondagavond stel ik een weekmenu op voor de hele week. Op maandag worden dan alle nodige boodschappen gedaan. Het voordeel hiervan is dat je geen overbodige zaken koopt en dat je niet ’s avonds nog met honger de supermarkt in moet duiken (en toch die extra reep chocolade koopt). Het vermijdt ook dat je (vaak dure) kant-en-klaar maaltijden of afhaalmaaltijden koopt.
Hou acties in de gaten en sla dan groot in. Een gezin als het onze eet nogal wat weg. Daarom houden wij acties altijd erg goed in de gaten. 1+1 op een gangbaar artikel in onze voorraadkast? Dan kopen we er gelijk 6. Groenten of fruit in promotie? Dan passen we daar ons weekmenu op aan. Dit geldt trouwens niet alleen voor voeding, ook verzorgingsproducten (luiers, shampoo,…) kopen we op deze manier aan.
Stel, je hebt 1000 euro per maand waar je van rond moet komen, wat zou je dan laten?
Hypotheek en verzekeringen worden als eerste betaald. Ook daar kun je besparen. Wij laten om het jaar een onafhankelijk verzekeringskantoor een check up doen van ons verzekeringspakket. Daarna krijgen we advies om te blijven bij de huidige verzekeraars of om over te schakelen naar een voor ons interessanter/voordeliger pakket. Zo weet je ook zeker dat je niet “over-verzekerd” bent.
Verder zou ik besparen op betalende uitstapjes. In de leeftijdscategorie van onze kinderen is een dagje speeltuin nog net zo leuk en spannend als een dagje pretpark. Zwemmen kunnen we in de zomer gratis in de zee en hoeft niet persé in het zwembad. Wandelen in het bos en thuis een knutselwerkje maken met de gevonden takken en bladeren kan evenveel voldoening geven als een knutselpakket in de winkel kopen. Zo zijn er nog talloze mogelijkheden om leuke dingen te doen met de kinderen zonder hopen geld uit te geven.
Waar ik niet op zou besparen zijn verse groenten en fruit. Het is een misvatting dat dit een heel hoge uitgavenpost moet zijn. Wij kopen bewust seizoensgroenten en – fruit (dus geen perziken in de winter bijvoorbeeld) en dan valt de prijs goed mee.
Mijn tip voor de mama met een klein budget?
Plan je grote noodzakelijke uitgaven in het begin van de maand. Naast hypotheek en allerhande verzekeringen denk ik dan aan bijvoorbeeld luiers, melk, aardappelen,… Op die manier heb je een overzicht van wat je die maand nog kunt spenderen.
Hou iedere uitgave bij en maak op het eind van de maand de balans op: heb je het budget gehaald,
waar zaten de grote uitgaven, was er een buffer voor onverwachte kosten, wat kon er beter,…? Het maakt je een stuk bewuster van hoe je met je geld omgaat en strikt volgens een door jezelf opgelegd budget kunt leven.
En ohja, stel je, telkens je iets wilt kopen, de vraag “heb ik dit echt nodig?” Zo bespaar je honderden euro’s per jaar!