Een huishouden met kinderen is voor iedereen een dure aangelegenheid. Je gunt ze van alles maar helaas is het budget niet altijd toereikend. Met name als kinderen naar school gaan of gaan studeren, wordt het voor velen maandelijks puzzelen met inkomsten en uitgaven. Niet alleen het schoolgeld is een rib uit je lijf. Ook alle bijkomende kosten mogen niet onderschat worden. Schoolgerei, boeken, tassen, een goede fiets om naar school te komen. Het hoort er nu eenmaal bij.
Wat voor jou een extra zorg zou kunnen zijn, is dat je zoon of dochter moeizaam kan meekomen in de klas. Vanuit de basisschool kan er nog afdoende begeleiding worden geboden. Vanaf de middelbare school wordt echter een stuk meer zelfstandigheid verwacht. De docenten moeten hun aandacht over veel kinderen verdelen en er is minder tijd voor een goede begeleiding. Sommige kinderen kunnen prima meekomen met klassikale lessen maar dat geldt misschien niet voor jouw zoon of dochter. Een probleem: er is geen geld voor één op één bijlessen. Wat kan je dan het beste doen?
Samenvattingen
Er zijn een aantal vakken waarbij er veel informatie onthouden moet worden. Soms zien kinderen daarom door de bomen het bos niet meer en loopt het brein over. In dat geval kan het al heel nuttig zijn om samenvattingen aan te schaffen. Een samenvatting is niet geheel sluitend voor de hele stof. Daarentegen kan het wel helpen een inzicht te bieden in wat hoofd- en bijzaken zijn. Dat kan bijvoorbeeld voor een vak als geschiedenis zeer nuttig zijn. Zo leert je kind wat de rode draad is door bepaalde historische verhalen heen. Welke personen, gebeurtenissen en jaren zijn het belangrijkste om te onthouden? Ook voor praktische vakken als management en organisatie kan een overzicht zeer nuttig zijn. Als je bijvoorbeeld VWO M&O samenvattingen aanschaft, zie je snel welke methode het beste bij welke vragen toegepast kan worden. Dit kan je kind helpen om meer inzicht te vergaren en sneller tot de goede antwoorden te komen.
Oefenexamens
Vooral kids die inmiddels in de bovenbouw van de middelbare school zitten, zijn boeken en apps met oefenexamens ontzettend nuttig. Door regelmatig opgaves te maken uit voorgaande jaren, gaat jouw kind de vraagstelling herkennen. Hoe vaker je namelijk tegen een soortgelijke som bent aangelopen, hoe sneller je de juiste methode/oplossing kan vinden. Met name bij exacte vakken kunnen oefenexamens en/of oude repetities daarom ontzettend nuttig zijn.
Omarm de digitale mogelijkheden
Er is een geweldige stroom aan gratis apps en programma’s op gang gekomen waarin alles omtrent onderwijs te vinden is. In deze apps staan heel veel tips en trucs die jouw kind kunnen helpen bij leren en opgaves maken. Van ademhalingsoefeningen tot een schema met de beste tijden om te studeren. Dit zijn handigheidjes die al veel verschil kunnen maken. Als je kind een bepaald onderwerp niet goed begrijpt, staan er op Youtube ook enorm veel tutorials die kunnen helpen. In de online video’s wordt door medeleerlingen of docenten verteld hoe je het beste een som of probleem kan oplossen. Laat ze dus gerust met hun telefoon of met de tablet in de weer zijn. Er staat veel informatie online die voor hen nuttig kan zijn en het is allemaal gratis opvraagbaar! Ze kunnen zelfs online oefenen voor een geschiedenis examen om maar even wat te noemen.
Netwerk
Het woord ‘netwerken’ kan misschien je nekharen overeind doen staan. Toch kan het een nuttige manier zijn voor je zoon of dochter om bijvoorbeeld een studiegroepje op te zoeken. Dit kan in de directe omgeving zijn maar ook online kan je eens kijken of er oproepjes gedaan worden. Als de kids onderling afspreken een uurtje na school met elkaar te zitten, dan kunnen ze samen huiswerk maken. Het nuttige hieraan is dat ze samen door opgaves heen kunnen. Ze motiveren en helpen elkaar en als het nodig is, kunnen ze de stof aan elkaar uitleggen. Het is een goedkope manier om huiswerk te maken en de stof te begrijpen. Als er dan ook nog eens leuke vriendjes of vriendinnetjes gemaakt kunnen worden, is dat altijd mooi meegenomen!