Wil je investeren in jouw bedrijf, maar ontbreekt het je aan de financiële middelen? Dan biedt een zakelijke financiering uitkomst.
Je sluit in dat geval een lening af om de gewenste investering te doen. Denk overigens niet dat ieder bedrijf zomaar een zakelijke financiering krijgt. Je moet namelijk voldoen aan een aantal voorwaarden. Benieuwd wanneer je in aanmerking komt voor een zakelijke financiering? In dit artikel zetten wij de belangrijkste voorwaarden voor zakelijk lenen op een rijtje.
1. Rechtsvorm
Of je in aanmerking komt voor een zakelijke financiering hangt in eerste instantie af van de rechtsvorm van jouw bedrijf. Alleen bedrijven met eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap of besloten vennootschap (bv) als rechtsvorm kunnen een zakelijke lening aanvragen. Ben je eigenaar van een naamloze vennootschap (nv)? Dan heeft het geen zin om bij een geldverstrekker aan te kloppen. Jouw aanvraag wordt in dat geval namelijk direct naar de prullenbak verwezen.
2. Registratie
Een geldverstrekker kijkt niet alleen naar de rechtsvorm van jouw bedrijf om te bepalen of je in aanmerking komt voor zakelijk financieren. Er wordt namelijk ook een blik geworpen op het register van de Kamer van Koophandel. Jouw bedrijf moet namelijk minimaal 15 maanden ingeschreven staan bij deze instantie om in aanmerking te komen voor een zakelijke lening of zakelijk krediet. Bestaat jouw bedrijf nog geen 15 maanden, maar dien je toch een aanvraag in? Dan is het niet te verwachten dat je toch een zakelijke financiering toegewezen krijgt.
3. Branche
De branche waarin jouw bedrijf actief is speelt eveneens een rol. Bedrijven die actief zijn binnen een bepaalde branche zijn namelijk al bij voorbaat uitgesloten van een zakelijke financiering. Het gaat om de volgende branches: financiële dienstverlening, commercieel vastgoed, projectontwikkeling, scheep- en luchtvaart, adult entertainment, tabak, drugs en gokken. Ook levensbeschouwelijke en politieke organisaties komen niet in aanmerking voor een zakelijke financiering.
4. Financiën
Een geldverstrekker neemt risico door geld uit te lenen. Zij weten immers nooit zeker dat ze het bedrag ook daadwerkelijk terugkrijgen. Daarom werpt een geldverstrekker ook altijd een blik op de financiën van jouw bedrijf om te bepalen of je in aanmerking komt voor een zakelijke financiering. Een omzet van 50.000 euro is namelijk één van de vereisten voor een zakelijke lening of zakelijk krediet. Bovendien moet je een positief eigen vermogen hebben en moet er sprake zijn van een positief resultaat (winst). Wanneer je niet voldoet aan één van deze eisen, kom je niet in aanmerking voor een zakelijke financiering.
5. Zakelijke rekening
De voorwaarden voor een zakelijke lening en zakelijk krediet komen in grote lijnen overeen. Toch komt er een extra voorwaarde om de hoek kijken als je een zakelijke lening aan wilt vragen. Sommige geldverstrekkers verlangen namelijk van jou dat je een zakelijke rekening hebt bij een specifieke bank. Wanneer dit niet het geval is, kan een geldverstrekker jouw aanvraag voor een zakelijke lening weigeren. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan staat niets de aanvraag van een zakelijke financiering nog in de weg.