Jij wilt wat meer inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven, maar je hebt echt geen zin om weer aan de slag te gaan met een Excel sheet en je bankieren app. Ik heb goed nieuws voor je. Waarom zou je moeilijk doen, als het ook makkelijk kan met fijne budget planning apps.
Ik begrijp dat je wellicht wat overweldigd wordt wanneer je het grote aanbod bekijkt op je nieuwe Samsung (want zeg nou zelf, die nieuwste Samsung wil jij toch ook hebben?), daarom help ik je op weg met de 4 beste budget planning apps. Waardoor je weer wat geld overhoud om te sparen voor een nieuwe telefoon, die mooie stoelen die je hebt gezien of dat weekendje weg wat al maanden op de planning staat.
Welke budgetering app jij uiteindelijk kiest, ligt natuurlijk aan jouw persoonlijke situatie.
Mijngeldzaken
Met de MijnGeldzaken Huishoudboekje app kun je af- en bijschrijvingen handmatig invoeren door transactiebestanden te importeren of automatisch door middel van de ‘Bijwerk Assistent’ (als je een rekening hebt bij de grote banken zoals de Rabobank, ING, ABN Amro en SNS) .
Met de gratis App voor Android en Apple kun je kassabonnen inscannen en deze koppelen aan de betalingen. Verder kun je contracten en abonnementen beheren en maandbudgetten opstellen. Transacties worden automatisch ingedeeld in categorieën, die je zelf kunt aanpassen, en het is mogelijk om transacties te splitsen over meerdere categorieën.
Voor 2,99 per maand kun je uitbreiden naar MijnGeldzaken huishoudboekje Plus. Met de plus versie kun je spaardoelen opnemen, begroten, rapportages uitdraaien, gegevens exporteren en een onbeperkt aantal betaalrekeningen invoeren.
Mint Mobile, voor budgettering en kredietbewaking
Mint laat jou je financiële rekeningen koppelen, waarna de app de transacties bijhoudt en categoriseert. Je ontvangt meldingen wanneer je jouw budget in een bepaalde categorie overschrijdt, als er een grote of verdachte transactie wordt opgemerkt en als je geldautomaat kosten hebt betaald. Met Mint kun je ook al je facturen op één plek volgen en je eraan laten herinneren wanneer aanstaande betalingen verschuldigd zijn. Al deze functies zijn gratis, inclusief de kredietbewaking service.
YNAB voor op nul gebaseerde budgettering
You Need a Budget (YNAB) is ongetwijfeld voor de toegewijde gebruiker. Het is gebaseerd op het op nul gebaseerde budgetteringssysteem, wat betekent dat je dus een plan moet maken voor elke euro die je verdient. Het vereist ook een financiële investering van $ 84 per jaar of $ 11,99 per maand, na een gratis proefperiode van 34 dagen.
YNAB bestaat uit een desktop-applicatie en een mobiele applicatie voor iOS & Android. Na een proefperiode van 34 dagen, is er een eenmalige kostprijs verbonden aan de app van 84 USD oftwel: 75 euro om een licentie aan te schaffen.
Ik snap dat dit een grote investering kan zijn. Maar degenen die deze prijs betalen, kunnen profiteren van de vele functies van YNAB. Je kunt bankrekeningen verbinden, doelen stellen, bijdragen aan besparingen en bestedingscategorieën aanpassen. Er is ook toegang tot bronnen, zoals app-gebruikershandleidingen, budgetteringsadvies en gratis workshops. Je verdient je geld er dus heel snel weer mee terug.
Dyme
Deze gratis app is ideaal wanneer je op een snelle manier abonnementen wilt opzeggen waar je niets meer mee doet.
Koppel je bankrekening(en) met Dyme en je krijgt een mooi overzicht van al je lopende verzekeringen en abonnementen. Handig is dat je via deze app heel gemakkelijk en snel lopende abonnementen en verzekeringen kunt opzeggen als je er één tegenkomt die je eigenlijk niet gebruikt. Na het indienen van de opzegging krijg je een melding met hoeveel geld je hiermee dit jaar bespaart. Dat is toch lekker om te zien! Ook heb je de optie om een huishoudboekje bij te houden en een budget in te stellen.